Over mij

uk translate this page

BENJAMIN FELIKSDAL: REHEARSEL DIRECTOR, BALLET MASTER, AUTHOR AND MASTER TEACHER.

Feliksdal heeft een lange staat van dienst op het gebied van de dans en is van grote betekenis voor de danswereld in en buiten Nederland, na een danscarrière als eerste solist van 1960-1971 bij Het Nederlands Ballet, Het Nationale Ballet en van 1972 tot 1973 bij Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. In 1971-1972 was Feliksdal als leraar ballet en jazzdans verbonden aan de academies te Rotterdam, Arnhem en aan de muziekschool in Amersfoort. In 1974 stichtte Feliksdal als een van de eerste danspedagogen in Amsterdam een particulier danscentrum met als dansvakken, jazzdans, tapdans, moderne dans en aanvullende theatervakken. Vanaf 1974-1987 werkte Feliksdal als artistiek directeur bij Benjamin’s modern jazzdance center, European School of Jazzdance, stichting Theatre Dance Workshop en de stichting Musical 1986, allen gevestigd te Amsterdam.

Benjamin Feliksdal
Benjamin Feliksdal

In de stichting Theatre Dance Workshop, streefde Feliksdal ernaar samen te werken met Amerikaanse danspedagogen en choreografen o.a. met Lou Conte(HSDC), Pattie Obey, Delia Stewart, Mary Jane brown, Carol Hess, Billy Wilson en Kathy Burke (Jerry Ames Tap Dance Company). In zijn choreografieën werkte hij ook samen met andere theater disciplines. In de periode 1975-1980 werkte hij veel samen met populaire televisieproducties zoals “Nederland Muziekland” en de ” Willem Ruis Shows” om de Jazzdans via dat medium te promoten. Vanaf 1987-1995 was Feliksdal actief een Modern Jazz Dance pionier in de voormalige Oostblok landen o.a. in Rusland, Oost-Duitsland en Bulgarije. Verder veel gevraagd dansdocent voor ballet, jazzdans en tapdans aan o.a Alvin Ailey’s American Dance center, Dance Theatre of Harlem, Gus Giordano Jazz Center, Bat –dor Dance Company, Kuopio Dance Festifal, Vaganova Ballet Academy,The National Institute for Performing Arts (GITIS), State Ballet school Berlin, Palucca Schule Desden, The Londen Contemporary Dance Center, The Moscow Chamber Ballet, en Les Ballet Jazz de Montreal.

 

Tijdens 1990-1991 werd Feliksdal benoemd tot artistiek directeur van het International Dance Project “Jonge Europeanen Dansen in Glasgow Culturele Stad van Europa.

Een belangrijk nieuw initiatief in 1980 was de oprichting van het Musical project 1986. Een gratis opleidingstraject voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, 10 jongens en 10 meisjes, met als belangrijke supporter het dagblad “Het Parool” en als sponsor o.a. het Zaanse bedrijf “Albert Heijn”.

 

Jury lid
Daarnaast is Feliksdal sinds 1996 als Jurylid betrokken bij verscheidene Internationale Ballet Competities o.a:

TanzOlymp 2016: “Talent Garden 2.0” Genua Italy
TanzOlymp 2015 International Ballet Festival

TanzOlymp 2014 International Ballet Festival
Ballet Competition Varna 2010
Concorso Internazionale di Danza Modica, Italy 2009
Choreography Competition, Vitebsk, Belarus 1999
Choreography Competition, Vitebsk, Belarus 1997
International Ballet Competition Varna 1996
Concours International De Danse de Paris, France 1994

 

Vervolgens houdt hij zich bezig met communiceren over dans door het schrijven van methodieken die binnen het dansonderwijs gehanteerd kunnen worden. Door zijn jarenlange praktijkervaring prolongerend in het heden levert Feliksdal een bijdrage aan het dansonderwijs en aan ontwikkelingen in het professionele dans werkveld.